Pretraživanje

[__LOGIN__]

Bol na Braču: Plaža Zlatni rat svake godine je sve duža

17.01.2022.

Bol na Braču: Plaža Zlatni rat svake godine je sve duža
Bol na otoku Braču je poznat po plaži Zlatni rat koja je jedinstvena u svijetu i sa razlogom ju nazivamo i SymBOL of the Adratic. Plaža se pruža gotovo pola kilometra okomito u more, a zanimljivo je kako se vršak glasovite plaže stalno mijenja. Naime oblik ovisi o utjecaju valova i morskih struja. Te iste struje i vjetar zaslužni su za fenomen mijenjanja oblika Zlatnog rata. Vrh Zlatnog rata malo je povijen k zapadu, malo k istoku, a na žalu se ponekad napravi i maleni bazenčić. Zbog svega toga nazivaju ga geomorfološkim čudom i zakonom je zaštićen kao značajni krajobraz.
 
Zato je ova plaža uvijek drugačija i ne čudi što je upravo Bol najpoželjnija destinacija naše obale. Zlatni rat jedinstveni je fenomen. Znanstvenici pojašnjavaju kako je nastao utjecajem više faktora – erozijom s obližnje Vidove gore te taloženjem žala oko grebena kojeg su nanijele morske struje i valovi tijekom godina.
 
Mjerenja su pokazala da je Zlatni rat svake godine sve duži. Ukupna površina žala iznosi 19.900 metara kvadratnih, a pošumljenog dijela 8.600 metara kvadratnih. Na Zlatnom su ratu nekad gotovo do same obale mora bili posađeni vinogradi i stabla smokve.
 
Plaža Zlatni rat je od središta Bola udaljena dva kilometra. Čak 4000 kupača je kapacitet plaže čije slike su obišle cijeli svijet. Šetnica do plaže popločena je, a do Zlatnog rata se može i brodicom ili turističkim vlakićem.
 
Prema nekim kroničarima i povijesnim izvorima, prvotno ime Zlatnog rata bilo je Dugi rat, odnosno, kako su ga Boljani zvali – Rôt. Prema nekim pričama “Zlatni rat” nije dobio ime zbog svoje boje nego po bogatom ulovu ribe što je Boljanima bio glavni izvor prihoda, uz proizvodnju vina. Zlatni rat nekada kao i danas zlata je vrijedan.
 
Zmajevi na Zlatnom ratu svojedobno su bili normalna pojava, ne oni mitski doduše. Naime svojedobno su se avanturisti željni adrenalina spuštali zmajevima sa 780 metara visoke Vidove gore, koja se nadvija iznad Zlatnog rata. Zbog sigurnosti kupača ova avantura je danas zabranjena.
 
Zlatni rat je jedna od rijetkih hrvatskih plaža koje ponekad zabijele snježne pahulje. Prizor je to koji se ne zaboravlja i ova pojava je zanimljiva jer upravo Brač je jedno od najsunčanijih područja Lijepe naše s gotovo 2700 sunčanih sati godišnje.
 
Zlatni rat omiljeno je mjesto kupača i surfera iz cijelog svijeta. Ova rajska plaža jedna je od najljepših šljunčanih plaža na hrvatskoj obali, a ujedno i najprepoznatljivija vizura Bola i Brača.
 
Originalni članak na: turistickeprice.hr
 
Kalendar događanja