Pretraživanje

[__LOGIN__]

Bolska “Kuća u kući” priča priču o otporu siromašnog težaka Marka

14.02.2022.

Bolska “Kuća u kući” priča priču o otporu siromašnog težaka Marka
Kad kažemo Bol, vjerojatno vam je prva asocijacija Zlatni rat. No, nije Bol samo plaža, more i sunce – krije to mjesto pregršt zanimljivosti vrijednih istraživanja.
 
Jedna od tih zanimljivosti svakako je Kuća u kući, jedinstveni zaštićeni spomenik kulture iz XIX. stoljeća.
 
Priča veli kako je zemlja na kojoj je kuća nastala pripadala obitelji Vuković koja je brojala šestero braće – tri svećenika i tri pomorska kapetana. Plovili su kapetani svojim jedrenjakom i trgovali čitavim Mediteranom, a kad su tri brata pomorca oženila tri Španjolke, odlučili su sagraditi veliku kuću (Paloc) na svojoj zemlji. No, na toj se zemlji već nalazila kuća težaka Marka.
 
Braća su Marku ponudila veliki novac za otkup, ali Marko svoju kuću nije htio prodati. Angažirala su braća tadašnjeg načelnika Vužića da im pomogne u posredovanju, ali se Marko posvađao s načelnikom i zaprijetio mu smrću, te je zbog straha od odmazde morao pobjeći iz Bola u Dubrovačku Republiku.
 
Braća Vuković započela su tada gradnju oko Markove kuće, koju su kasnije planirali srušiti. No kad je Marko to dočuo, vratio se u Bol i pod zidove palače postavio eksploziv, ali su ga u miniranju spriječili i ponovo natjerali u bijeg.
 
Vukovići su nastavili gradnju, podigli tri kata i još je samo trebalo postaviti podove i krov, pa su otputovali u Mletke. Nakrcali su brod drvenom građom i krenuli nazad prema Bolu, ali ih na povratku uhvati veliko nevrijeme i potopi brod, a od posade se nitko nije spasio. Kako ni jedan od šestero braće nije imao djece, ugasio se rod Vukovićevih, a Marko Sila se nekoliko godina nakon toga vratio živjeti u svoj dom, danas poznat kao “Kuća u kući”.
 
Nakon što je seljak Marko umro ovaj neobični objekt je napušten.
 
Članak preuzet sa: turistickeprice.hr
 
Kalendar događanja