Pretraživanje

[__LOGIN__]

Bolske biciklističke staze koje pričaju priče

27.01.2022.

Bolske biciklističke staze koje pričaju priče
Mediteransko sunce i kristalne vode Jadranskoga mora možda su nekima od naših gostiju prioritet kada se odlučuju odmor provesti na jadranskoj obali, no sve je više onih koji povrh sunca i mora traže i ‘ono nešto više’. Brojne turističke zajednice prepoznale su rastuću potražnju za sadržajima koji nude aktivniji oblik turizma, pa neumorno provode projekte koji će tu potražnju i zadovoljiti. I domaći i strani gosti u ovo vrijeme ‘novog normalnog’ sve se više okreću prirodi, a idealan način za povezivanje s prirodom – pogodan za sve uzraste i razine tjelesne spreme – su pješačke i biciklističke staze.
 
Turistička zajednica Bola na Braču – svjesna kako je aktivni turizam jedan od preduvjeta za produljenje sezone – lani je predstavila tri nove pješačke i dvije nove biciklističke staze, koje se temelje na lokalnim legendama. No, priča o obogaćenju bolske ponude na tome nije stala.
 
Dvije bolske cikloturističke staze duljine oko 60 kilometara (768 – Osjeti opojne mirise Brača i 769 – Bračke vile iz mitova i legendi) prve su svjetske Bike Storytelling staze i imaju svoje priče koje se pomoću pratećeg softwarea mogu čuti na tri jezika – hrvatskom, engleskom i njemačkom – i na taj su način prilagođene slijepim i slabovidnim osobama, barem u story dijelu. Same staze za sada nisu prilagođene slijepim i slabovidnim osobama, no u pripremi je mogućnost da i oni osjete ugođaj staza vožnjom na tandem-biciklima uz vozača, te tijekom vožnje slušaju priču o stazi kojom prolaze.
 
“Prije četiri godine označili smo staze, potom smo izradili karte i prvi puta ispričali naše priče, a lani smo i priče i karte postavili na info-table. Onaj tko ne može pročitati priče, može ih poslušati, nakon što svojim smartphoneom očita QR kod” – rekao nam je Markito Marinković, direktor Turističke zajednice općine Bol.
 
A evo što kažu bolske priče:
 
Staza 768 – Bračke vile iz mitova i legendi povest će vas na mitsko putovanje kroz najpoznatije otočke legende. Radi se o zahtjevnoj biciklističkoj stazi dugoj 45 km koja će vas odvesti na visinu od 1057 m. Legenda kaže da su se na vrhu Vidove gore (768 m) okupljale prekrasne, nježne vile. Popnete li se na Vidovu goru, možda ih tamo i pronađete. Kad se vrijeme na gori pogorša, kada zagrmi ili sijevnu munje, vile Poganica i Irudica pretvaraju se u vještice i bore glogovim kolcima, zato se pripazite zatekne li vas ondje loše vrijeme. Na povratku prema Bolu obratite pažnju na tragove Svetog Jurja, nastale dok je – kako legenda kaže – progonio zmaja koji je letio iznad Brača.
 
Staza 769- Osjeti opojne mirise Brača vodit će vas uz mirisna polja ružmarina, kadulje i lavande, a kada dospijete do plaže Zlatni rat – jedne od najljepših plaža na svijetu – uronit ćete u opojni miris borova. Tu pokušajte pronaći Kamen sreće, kombinaciju školjke i kamena, koji nalazniku donosi vječnu sreću i blagostanje.
 
Članak preuzet sa portala turistickeprice.hr