Pretraživanje

[__LOGIN__]

Zadivljujuća priča Zmajeve špilje na Braču

21.02.2022.

Zadivljujuća priča Zmajeve špilje na Braču
Od svih tih samotnih mjesta na otoku Braču, najveću je pozornost oduvijek privlačila Zmajeva špilja. Njezina posebnost je u veličanstvenoj unutrašnjosti urešenoj uklesanim reljefima – po nekima to su najvrjednija djela na otoku – a priča koju priča fascinantna je.
 
Zmajeva je špilja skrivena daleko od očiju ljudi, na južnim padinama otoka Brača, iznad malog sela Murvice, u prekrasnom, još neokrnjenom tipično sredozemnom okolišu. Nalazi se na visini od 307 metara nad morem i oko jedan kilometar zapadno od najvišeg vrha otoka, Vidove gore. Poznata je i pod nazivom Dragonjina špilja (od latinskog dragos – zmaj), a svojom veličinom, okolnim krajolikom, te posebno klesanim reljefima u svojoj unutrašnjosti doista zaslužuje osobitu pažnju. Ime je dobila po zmaju uklesanom u stijeni.
 
Zmajeva špilja spomenik je pećinskog samostanskog života svećenika glagoljaša iz 15. st. Kroz stoljeća je služila kao stan i svetište poljičkih glagoljaša prebjeglih pred turskom najezdom, koji su u špilji nastavili redovnički život, mireći istovremeno dvije odvojene tradicije – kršćansku i pogansku. Pretpostavlja se da su oni kasnije osnovali Pustinju Blace.
 
Sve do danas su se zadržali slavenski mitovi o vukodlacima, vilama, vješticama i morama, kao i o Orkomarinu, jednookom gigantu koji živi u pećini. U ovoj je špilji okamenjena povijest jednog prognanog naroda koji je pomirio svoju davnu pogansku vjeru s kršćanskim poimanjem svijeta. Upravo ta kombinacija različitih vjerovanja i praznovjerja prikazana je u reljefu po kojem je pećina i dobila ime. Mnogi su znanstvenici pokušali objasniti značenje reljefa – većina smatra kako sadrže elemente slavenske mitologije i kršćanske ikonografije, te se čini da je duhovnost ljudi koji su tu boravili mirila i prožimala oba vjerovanja.
 
Posjet Zmajevoj špilji moguć je samo u pratnji vodiča. Izlet traje 4 sata, a više od sata traje šetnja do same špilje. Za izlet do špilje je potrebno imati primjerenu odjeću, obuću i vodu.
 
Članak preuzet sa turistickeprice.hr
 
 
Kalendar događanja