Pretraživanje

[__LOGIN__]

Bol na Braču prvi u svijetu ima dvije bike storytelling staze

14.07.2021.

Bol na Braču prvi u svijetu ima dvije bike storytelling staze
Potražnja za sadržajima koje nudi aktivni turizam rastu iz dana u dan, a i ponuda je sve bogatija. Domaći i strani gosti sve više se okreću prirodi, pa nove pješačke i biciklističke staze u hrvatskim destinacijama sve su brojnije.
 
Iako su sunce i more još uvijek visoko na listi zahtjeva brojnih turista, dio njih traži nešto više. Neke turističke zajednice prepoznale su zahtjeve koje donosi “novo normalno” vrijeme i prije ove sezone započele s pripremama.
 
Tako je prije tri mjeseca Turistička zajednica Bola na Braču, svjesna kako je aktivni turizam jedan od preduvjeta za produljenje sezone, predstavila tri nove pješačke i dvije nove biciklističke staze, koje se temelje na lokalnim legendama. No kako doznajemo, priča o obogaćenju ponude na tome nije stala.
 
“Prije četiri godine označili smo staze, prošle godine smo izradili karte i prvi puta ispričali priče, a sada smo te priče i karte postavili na info table. Onaj tko ne može pročitati priče, može ih poslušati, nakon što svojim smartphoneom očita QR kod. Info table koliko vidimo već privlače veliku pozornost, a ljudi se zaustavljaju, čitaju i skeniraju”, rekao nam je Markito Marinković, direktor Turističke zajednice općine Bol.
 
Tako je svjetski novitet u bolskom cikloturizmu realiziran u ekspresnom roku od samo nekoliko tjedana, koliko je prošlo od osmišljavanja, dobivanja dozvola, izrade, plaćanja i postavljanja signalizacije, info tabli i pratećeg softwarea na dvije bolske cikloturističke staze duljine oko 60 kilometara koje imaju najmanje jedan svjetski novitet.
 
Dvije bolske cikloturističke staze: 767 – Osjeti opojne mirise Brača, te 768 – Bračke vile iz mitova i legendi, prve su svjetske Bike Storytelling staze i imaju svoje priče koje se pomoću pratećeg softwarea mogu čuti na tri jezika, hrvatski, engleski i njemački, na lokacijama velikih info tabli koje se nalaze na stazama. Tako su bolske storytelling staze prilagođene slijepim i slabovidnim osobama, barem u story dijelu.
 
“Cikloturističke staze sa Storytellingom su svjetski novitet, a još jedan novitet je automatsko pokretanje tih priča na mobilnom telefonu na tri jezika, kada se skenira QR kod. Jutros smo sa Udrugom slijepih i slabovidnih Splitsko-dalmatinske županije dogovorili i postavljanje markera i opisa na brajici (Brailleevo pismo) kod tih kodova na info table, pa će slijepe i slabovidne osobe moći bar čuti priču o tim stazama na svom jeziku. Jutros su nas i kontaktirale kolege iz dvije austrijske turističke regije koje su zainteresirani za ovaj svjetski novitet u cikloturizmu”, rekao nam je Denis Špadina, predsjednik Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije, koji dodaje kako staza nije prilagođena slijepim i slabovidnim osobama, no za njih se priprema mogućnost da osjete ljepotu na tandem biciklima, a da im vozač priča priču o stazi kojom prolaze, no o tome više na jesen.
 
Biciklističke staze i nove info table samo su jedan dio bogate turističke ponude Bola na Braču, koji u odnosu na prošlu pandemijsku 2020. godinu bilježi izvrsne rezultate. Do danas je naime, prema Marinkovićevim riječima, ostvareno oko 73% turističkog prometa u odnosu na 2019. godinu.
 
Trenutno su najbrojniji slovenski turisti, a slijede Nijemci i Hrvati, koji čine 11% turista u Bolu. To je veliki postotak s obzirom da su do sada domaći turisti u turističkom prometu Bola činili između četiri i pet posto.
 
Članak preuzet sa HrTurizam