Pretraživanje

[__LOGIN__]

Bolske pješačke staze koje vode kroz legende

01.02.2022.

Bolske pješačke staze koje vode kroz legende
Na južnoj strani otoka Brača smjestio se Bol, najstariji gradić na bračkoj obali. Poznat po svojim prostranim pješčanim i šljunčanim plažama koje se protežu dokle oko seže, Bol je dom i jednoj od najljepših svjetskih plaža – Zlatnome ratu – koja svoj rt pomiče malo na jednu, pa na drugu stranu, igrajući neku čudnu igru s vjetrom i valovima.
 
No, što kad vremenski uvjeti nisu za plažu i kupanje? Jedna od ideja je prošetati bolskim krajem i istražiti što se u njemu krije. Turistička zajednica Bola na Braču lani je predstavila tri nove bolske pješačke staze, koje će vas provesti na put kroz lokalne legende.
 
Poslušajmo njihove priče!
 
Pronađi Macičevo blago
Jednom davno, francuski car Napoleon odlučio je izgraditi stazu na malom otoku Braču, a danas je to odlična pješačka ruta za otkrivanje otoka. Kad tim putem stigneš do vrha brda, pokušaj pronaći Maciča – vragolastog patuljka s crvenom kapom i vatrom u ruci. Legenda kaže da noću krade konje, no ujutro ih uvijek vraća dobro nahranjene i čiste. Svoje blago skriva u podzemnim špiljama, a svatko tko ga pronađe dobit će dio blaga. Potraži ga i ti!
 
Osjeti mir
Početak ove pješačke staze nalazi se u napuštenom pastirskom selu Obršje. Na putu ćeš naići na samostan iz 16. stoljeća, uklesan u stijene pustinje Blaca. Koristili su ga redovnici glagoljaši, koji su u njemu pronašli svoj mir. Samostan je danas pretvoren u muzej, a skriva mnoge interesantne priče. Tišina, krajolik i činjenica da su redovnici uspjeli tamo preživjeti čak 500 godina i danas oduševljavaju turiste.
 
Otkrij legende Zmajeve špilje
Oduvijek su te impresionirale legende o opasnim zmajevima? Kreni pješačkom stazom od Bola i nastavi slijediti oznake do Zmajeve špilje. Kad ugledaš prirodnu šupljinu u stijeni neka te povede znatiželja i zaviri u ovaj spomenik samostanskog života, dug oko 5 metara. Pogledaj reljefe uklesane u stijene, koji pričaju slavenske mitove o vilama, vukodlacima i vješticama. Baci oko i na reljef Zmajeve glave. Osjeti vibraciju drevnih vremena, dodir vilenjaka i mitskih bića i uživaj u prekrasnom pogledu na obližnje otoke koji puca s visine od 307 metara.
 
Članak preuzet sa: turistickeprice.hr
 
Kalendar događanja