Pretraživanje

[__LOGIN__]

Otkrijte blaga dominikanskog samostana u Bolu na Braču

01.03.2022.

Otkrijte blaga dominikanskog samostana u Bolu na Braču
Svaki kutak Brača ispričat će vam neku priču iz davnine. Danas vam predstavljamo djelić starog sakralnog blaga koje kriju Bol i dominikanski samostan sv. Marije Milosne.
 
Bolska crkva Sv. Marije Milosne sa samostanom utemeljena je na poluotoku Glavici u 15. stoljeću na mjestu kasnoantičkog kaštela i zgrade biskupske palače koja se spominje još u povaljskoj listini iz 1184. godine.
 
Na Glavici se mogu naći mnogi ostaci ranokršćanske arhitekture koji su poslužili kao podloga arhitekturi ranoga srednjeg vijeka. To se zorno vidi iz primjera crkvice Sv. Ivana i Teodora, koja uočljive značajke svoga stila duguje činjenici da se radi o antičkoj građevini koja je prošla srednjovjekovnu adaptaciju.
 
S južne strane crkve Sv. Marije Milosne, prema prostranom vrtu, uzdiže se dvokatna zgrada samostana i unutrašnje dvorište s trijemom na jednom krilu. Bogati muzej ovog dominikanskog samostana utemeljen je na 500. obljetnicu samostana, a ponovo je otvoren nakon opsežne renovacije 2021 godine, povodom obilježavanja 800. obljetnice dolaska dominikanaca na hrvatske prostore.
 
Muzejska zbirka sadržava vrijedna umjetnička djela i arheološke predmete, srebrno liturgijsko posuđe datirano od 16. do 19 stoljeća, liturgijske knjige, crkveno ruho, brojne vrijedne rukopise, isprave i kodekse, te knjige među kojima su i glagoljske. Zanimljiva je i vrijedna numizmatička kolekcija s vrlo rijetkim primjerima antičkog novca. Izlošci obuhvaćaju razdoblje od prapovijesti, preko antike do 18. stoljeća.
 
Za vrijeme sanacije prostora muzeja obnavljani su i određeni muzejski eksponati – od kojih neki dosad još nisu bili dostupni široj javnosti – poput plašta iz prve trećine 18. stoljeća i moćnika s likom Krista Spasitelja iz 15. stoljeća. Novi postav muzeja čine, primjerice, zavjetni darovi bolskih vjernika, tzv. „Gospino zlato“, odnosno „Gospin nakit“, od kojih neki datiraju i iz vremena osnivanja bolskoga samostana.
 
U ovoj vrijednoj kolekciji najveću pozornost privlači oltarska slika Gospe s djetetom i svecima koja je izašla iz radionice poznatog slikara Tintoretta, kao i slike hrvatskog baroknog slikara Tripa Kokolje na stropu kora.
 
Oltari samostanske crkve Gospe od Milosrđa su među najljepšima na otoku, posebno oltar Gospe od Ružarija.
 
Članak preuzet sa: turistickeprice.hr
Kalendar događanja