Pretraživanje

[__LOGIN__]

Penjalište Smokovlje nova je uzbudljiva outdoor atrakcija Bola

07.02.2022.

Penjalište Smokovlje nova je uzbudljiva outdoor atrakcija Bola
Obogaćujući svoju ponudu outdoor aktivnosti, TZ općine Bol predstavila je ovih dana još jednu atrakciju koja će zasigurno privući posjetitelje avanturističkog duha: penjalište Smokovlje. Radove na penjalištu je financirala općina Bol, a izveo ih je SPK Marulianus iz Splita.
 
Radi se o prirodnoj, vapnenačkoj stijeni koja je izrazito razvedena i većinom vertikalnog nagiba. Na njoj prevladavaju smjerovi lakšeg ranga težine (do 6c), prosječne visine 20 m. Stijena je podijeljena u dva sektora i 18 zasebnih smjerova penjanja. Orijentacija stijene je jugoistok-jug-jugozapad, a nalazi se na izrazito mirnoj lokaciji s pogledom na more i otok Hvar.
 
Zbog svoje orijentacije idealna sezona za penjanje u Smokovlju traje od jeseni do proljeća. Tijekom ljeta je također moguće penjati se – iskorištavajući dijelove stijene koji su u hladu – i uživati u osvježavajućem učinku ljetnog maestrala.
 
Da bi se stiglo do penjališta, kreće se iz samoga mjesta Bol. Prateći makadamski put koji iznad dominikanskog samostana kreće u pravcu istoka, vozi se oko četiri kilometra do parkinga koji je s desne strane ceste. Makadam je odlične kvalitete, pa ga mogu svladati i obična gradska vozila. Od parkinga do stijene vodi uhodana staza koja je djelomično označena kamenim stupićima do sektora Ljuska i Teraca.
 
Važno je zapamtiti da je sportsko penjanje potencijalno opasna aktivnost koju prakticirate isključivo na vlastitu odgovornost. TZ bol sve posjetitelje moli da maksimalno odgovorno koriste makadamski put, parking i pristupne staze do penjališta koja prolazi privatnim parcelama.
 
Nije potrebno napominjati da se od posjetitelja očekuje da tijekom boravka maksimalno smanje negativan utjecaj na okoliš, te da prirodu ostave netaknutu, u stanju kakvom ste je zatekli.
 
Nije naodmet zapamtiti kako je tijekom ljetnih mjeseci na cijelom području strogo zabranjena upotreba otvorenog plamena. Na području penjališta je zabranjeno divlje kampiranje. Za sve informacije o smještaju, penjalištu i drugim lokalnim informacijama posjetitelji mogu kontaktirati TZ općine Bol.
 
Članak preuzet sa portala turistickeprice.hr
 
Kalendar događanja